Hva er sen eggløsning?

Vanligvis er sen eggløsning eggløsning som skjer etter den 21. dagen i en kvinnes menstruasjonssyklus. Ikke alle kvinner har nøyaktig samme reproduktive syklus, for eksempel noen eggløsning tidligere enn andre, og lengden på menstrual blødning kan også variere. De fleste medisinske leger følger en standard med “normale parametere”, og alt i disse løse retningslinjene anses vanligvis sunt så lenge pasienten ikke opplever andre problemer eller problemer. Når det er sagt, eggløsning – som er når et egg faller fra en eggstokk og i livmoren for mulig befruktning og implantasjon – skjer vanligvis ved den 21. dag. Alt som forbi dette er vanligvis ansett for sent. Sen eggløsning kan skyldes en rekke ting, inkludert relativt godartet, som stress og mye mer alvorlig, inkludert cyster og kreftfremkallende vekst. Det kan påvirke fruktbarheten og kan gjøre det mye vanskeligere for en kvinne å bli gravid.

Normalt vil en kvinne eggløsning ca to uker inn i hennes menstruasjonssyklus. Mange leger anbefaler at kvinner som er opptatt av deres fruktbarhet, prøver å lage et eggløsningskart før de gjennomgår mer detaljerte medisinske tester. Suksess med å lage denne typen diagrammet er nesten helt avhengig av kvinnens evne til å ta hensyn til kroppen sin og se etter tegn og signaler om hva som skjer på innsiden.

Økt basal kroppstemperatur, tynning av cervical mucus og økt libido er noen av de enkleste å måle og spore. Kvinner som er veldig seriøse om å vite det nøyaktige tidspunktet for eggløsning, kan også ønske å spore sin produksjon av luteiniserende hormoner, selv om dette vanligvis krever en kommersielt forberedt test. Disse er tilgjengelige i mange apotek og kjemikere, og arbeider ved å måle proteininnhold i urinen på omtrent samme måte som en graviditetstest gjør.

Det er viktig for kvinner å huske på at den generelle to ukers retningslinjen for eggløsning tar en vanlig 28-dagers menstruasjonssyklus. Noen hvis sykluser har en tendens til å være lengre eller kortere enn dette, kan eggløses på en annen tid. Bare fordi en kvinne egger senere enn en venn eller et familiemedlem, betyr det ikke at hun lider av “sen eggløsning”, skjønt. I hvert fall fra et medisinsk perspektiv er ovulation vanligvis ikke ansett for sent så lenge det skjer et sted mellom syklus dag ti og syklus dag 21. Bare eggløsning som oppstår etter syklus dag 21 får “sen” etiketten.

Den vanligste årsaken til sen eggløsning er en lutealfasefeil som er indikert ved dårlig follikelproduksjon, svikt i livmorforingen for å reagere på normale nivåer av progesteron eller for tidlig død av corpus luteum. Stress, sykdom eller overdreven trening kan også være en årsak til noen kvinner. Dette er oftest årsaken til sporadisk forsinkelse eller sporadisk savnet egg, eggløsning som er uregelmessig eller konsekvent sen og vanskelig å kartlegge, kan være et resultat av en mer alvorlig genetisk defekt eller vekst som hindrer eggstokkfunksjonen.

Sen eller savnet eggløsning er ikke alltid et problem for kvinner, og mange merker ikke engang at det skjer. Det er vanligvis mest om når en kvinne prøver å bli gravid. For det første er kvaliteten på et sent egg generelt ikke så bra som det ville ha vært hadde det falt i tide. Dette er ikke nødvendigvis problematisk, men kan være knyttet til ulike fødselsskader og problemer med graviditet. For det andre kan livmorets foring være for gammelt eller for tett til å støtte implantasjon på det tidspunktet et sent egg til slutt implantater.

Praktisk sett betyr et senere utgitt egg også færre sjanser til å prøve å bli gravid. For å bli gravid, bør en kvinne vanligvis prøve samleie i løpet av de fire eller fem dagene som fører opp til eggløsning. Sperm tar opptil 72 timer for å reise til bestemmelsesstedet, slik at samleie for sent i syklusen kan være mindre sannsynlig å resultere i befruktning. Mens graviditet fremdeles er mulig, er det vanligvis et redusert vindu i disse tilfellene.

Det er mange misforståelser om tilstanden. For eksempel er polycystisk ovarie syndrom (PCOS), mens den vanligste årsaken til eggløsning, vanligvis ikke knyttet til eggløsning som bare er sent. Å hoppe over en måned med eggløsning er ikke unormal, selv om det kan være grunn til bekymring hvis det skjer mer enn to ganger per år.