Hva er skoliose?

Skoliose er en deformitet av ryggraden som forårsaker en sidelengs S- eller C-formet krølling. Mange mennesker har ikke helt rette ryggrader, men medisinske fagfolk har en tendens til å vente til krumningen er over ti grader for å diagnostisere skoliose. En 10 ° spinal avvik er ikke lett å oppdage – det kan bare virke som en liten dråpe i en skulder eller en litt ujevnt midje. Noen mennesker kan ha så mye som en 30 ° avvik uten merkbar smerte. En C-kurve er mer vanlig enn en S-kurve. S-formen dannes vanligvis når ryggraden forsøker å selvkorrigere den opprinnelige C-formavviket.

Noen rapporter viser at opptil 25% av mennesker har skoliose, men den mest alvorlige formen påvirker bare ca. 3%. De fleste hendelsene er idiopatiske, noe som betyr at årsaken ikke er kjent. Jenter, spesielt de som er i prepuberende vekststadiet, er mye mer sannsynlig å utvikle skoliose enn gutter. Dette kan være knyttet til de tidligere vekstspørrene som oppdages av jenter, vanligvis mellom 10 og 14 år. Voksenoppkomst av skoliose er sjelden. Neuromuskulære forhold som MS eller ekstremt dårlig stilling kan føre til en utbrent krumning av ryggraden.

De fleste med skoliose forstørrer enten tilstanden eller gjennomgår en vellykket korrigerende kirurgi. Behandlingen kan også ha form av en ryggstøtte for de pasientene som fortsatt vokser. Brystet er ment å oppmuntre til en rettere vei for den utviklende ryggraden å følge, men det vil ikke nødvendigvis rette opp en eksisterende krølling. En vanlig kirurgisk praksis for alvorlige tilfeller innebærer å smelte flere ryggvirvler sammen for å rette pasientens holdning og forhindre ytterligere vridning eller bøyning. Kiropraktiske behandlinger som spinal manipulasjoner ser ikke ut til å ha svært høye suksessrate.

Skoliose kan høres mer ondskapsfullt enn det egentlig er. Med mindre graden av krumning er svært uttalt, kan mange barn og voksne aldri innse at noe er ute av orden. Mange skoler tilbyr gratis scoliosis screenings for yngre studenter, vanligvis rundt 8. klasse, med eventuelle positive funn rapportert direkte til foreldrene. En familielege kan også teste unge pasienter for eventuelle laterale avvik i ryggraden. Hvis tilstanden oppdages tidlig og korrigerende tiltak tas, kan effektene av skoliose kontrolleres dersom det ikke herdes.