Hva er soldematitt?

Soldematitt er en form for solforgiftning som forårsaker utslett på huden på grunn av eksponering for solens ultrafiolette stråler. De med blek hud har større risiko for å utvikle denne tilstanden enn de med flere pigmentceller eller mørkere hud. Soldermatitt kan begynne å utvikle seg i løpet av minutter eller til og med timer med sollys og kan begynne å se ut som en solbrenthet. Røde blærer begynner ofte å utvikle seg på huden og kan forårsake moderat til alvorlig kløe. Denne typen solforgiftning kan ofte forebygges ved å bruke solkrem og krever sjelden medisinsk inngrep, unntatt i de mest ekstreme tilfeller.

Eksponering for solen kan forverre effektene av aldring og øke risikoen for visse typer hudkreft i tillegg til å forårsake soldermatitt. Derfor er det beste forebyggende tiltak å bære solkrem før solens eksponering. De som er spesielt utsatt for effekten av solen, bør vurdere å bruke solkrem hele året i stedet for bare om sommeren. En solkrem med en SPF på minst 10 anbefales, men en SPF på 25 eller høyere er foretrukket. Å unngå eksponering for solen når det ikke er absolutt nødvendig, er også gunstig.

For mild til moderat tilfeller av denne tilstanden, er behandlingsmulighetene i utgangspunktet den samme som for solbrenthet. Legg kjølige vaskekluter over de berørte områdene for å lindre smerten. Påfør deretter lotion til den brente huden, helst en lotion som inneholder aloe vera. Over-the-counter hydrokortison kremer kan også gi lettelse til mange pasienter. Pasienten skal drikke mye vann og ta hyppige kjølige dusjer for å holde huden hydrert. På samme måte som i tilfeller av solbrenthet, er det normalt at huden skiller seg med soldermatitt, så dette symptomet alene bør ikke være mye av grunn til bekymring.

I mer alvorlige tilfeller av denne tilstanden, kan det hende at medisinsk hjelp er nødvendig. Hvis hodepine, kvalme eller kulderystelser utvikler seg og smerten er alvorlig, bør pasienten umiddelbart se en lege. Behandlingen vil avhenge av mengden skade som er gjort på huden, og hvor mange av hudens lag har blitt brent. Hospitalisering er sjelden nødvendig for denne tilstanden, men det har vært kjent å skje. En hudlege er en lege som spesialiserer seg på hudsykdommer og er vanligvis godt kvalifisert til å behandle denne typen hudskader.