Hva er solskjerm?

Solstråle oppstår når kroppen blir overopphetet gjennom overeksponering mot solen og hjernen kan ikke kontrollere kjøleprosessen i kroppen. Det er forskjellig fra og farligere enn varmeslag. Begge forholdene forårsaker forvirring, lyshet og tretthet, og skygge og kjølig vann på huden hjelper. Det er imidlertid mye mer alvorlig fordi kroppen kan kontrollere varmeutmattelse noe ved å spre blodstrømmen til ekstremiteter, men det kan ikke kontrollere effekten av solstråle og det krever øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Sunstroke ofre har karakteristisk varm og tørr hud, samt en rask puls. De kan miste bevisstheten når hjernen kjemper for å regulere kroppens temperatur, men kan ikke. Sunstroke ofre trenger alltid medisinsk hjelp så snart som mulig. Medisinsk fagpersonell må være sikker på at det er solskinn de har å håndtere, og vil trenge å senke kroppstemperaturen trygt og overvåke væskeinntaket.

Rask pust, hodepine og muskelsmerter kan oppstå sammen med den varme, tørre huden og rask puls i tilfeller av solstråle. Ofret kan ha sløret tale og være i en forvirringstilstand som kan føre til at de slår ut voldsomt. Disse symptomene kan utvikle seg til hallusinasjoner og mangel på bevissthet.

Forebyggende forholdsregler for å unngå denne tilstanden bør tas når det er mulig. Når temperaturen er høy, ikke tenkt å tilbringe lang tid i solen. Utgifter for mye fysisk energi i solen i lengre perioder kan føre til at solskinnet skjer enda raskere. Pass på at du alltid har kaldt vann å drikke og sprut på huden og tilbringe litt hvile i skyggen. Arbeid tidlig om morgenen før solen er på sitt heteste er en god ide om mulig.

De med helseproblemer samt de svært unge, svært gamle og overvektige mennesker er ofte spesielt utsatt for solskinn og bør unngå å bruke for mye tid i solen. Hvis du bor i et innendørs eller et sted, er det ikke et alternativ, lette farger, løse klær og en brettet hue skal brukes, og vannet skal brukes regelmessig. Det er viktig å drikke vann på varme dager, selv når du ikke føler deg tørst, da det hjelper kroppen din å holde seg kjøligere lenger.