Hva er søvnforlamning?

Sleep lammelse er en tilstand preget av korte perioder med lammelser som pasienten faller å sove eller våkne opp. Det er vanligvis forbundet med andre søvnforstyrrelser, i stedet for å dukke opp i seg selv, og siden det ofte ledsages av hallusinasjoner, kan det noen ganger være veldig skremmende for pasienter. Folk føler ofte hva de beskriver som en tilstedeværelse i rommet når de opplever tilstanden, og mange kulturer har komplisert folklore rundt det.

Denne lidelsen er spesielt vanlig hos personer som opplever narkolepsi, men det er også forbundet med søvnmangel, dårlige soveforhold, stress og andre søvnproblemer. Lammelsen er ikke i seg selv skadelig, selv om det kan være skummelt, og det kan også være et tegn på et mer alvorlig problem som må løses. Gjentatte episoder, spesielt hvis de ledsages av skremmende hallusinasjoner, skal rapporteres til en medisinsk faglig.

Når noen opplever søvnlammelse, føles kroppen tung og fast, og pasienten kan føle at han eller hun ikke kan snakke. Tilstanden er faktisk veldig lik REM atonia, en naturlig formen for lammelse som setter seg inn i de dype trinnene av REM søvn for å holde kroppen fra å opptre fra bevegelsene som er opplevd i drømmer. Denne tilstanden skjer imidlertid ved kantene av REM søvn, i stedet for i den mest intense delen.

Lammelse episoder kan vare noen få sekunder til flere minutter. Noen ganger kan eksterne stimuli, som en stemme eller berøring, trekke noen ut av det, og i andre tilfeller kan pasienten ikke være tilgjengelig. Søvnforlamning forekommer oftest når folk sover på ryggen, og i noen kulturer kalles den “gamle Hag” i referanse til ideen om at det er forårsaket av en gammel hag som sitter på pasientens bryst.

Noen mennesker har antydet at denne lidelsen kan være den rasjonelle forklaringen bak myter om fremmede bortførelser, succubi, vampyrer og andre ondsinnede nattetidsbesøkere. Siden hallusinasjoner forbundet med dette problemet kan være ekstremt levende og ofte veldig rart, kan folk med aktive forestillinger ha hatt problemer med å forstå at hendelsene “erfarne” egentlig ikke skjedde.

Noen ganger kan søvnforlamning behandles ved bruk av reseptbelagte legemidler. Det kan også være gunstig å foreta justeringer i en søvnrutine og å undersøke årsakene til problemet for å se om de kan behandles for å eliminere problemet. Andre mennesker tar en annen tilnærming, ved hjelp av psykologi i et forsøk på å kontrollere hallusinasjoner, setter lammelsen til en interessant, snarere enn skremmende opplevelse.