Hva er spasmodisk torticollis?

Spasmodisk torticollis er en type nevrologisk lidelse hvor nakke musklene trekkes ufrivillig, noe som gjør at hodet støter eller vipper. Mange faktorer kan forårsake spasmodisk torticollis, inkludert medfødte mangler, bivirkninger og direkte traumer i hodet og nakken. En person med tilstanden er sannsynlig å oppleve kronisk smerte og kan ikke komfortabelt engasjere seg i daglige aktiviteter som lesing og kjøring. Avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden av symptomer kan en lege bestemme seg for å foreskrive medisiner, injisere den berørte muskelen med botulinumtoksin, eller foreslå korrigerende kirurgi.

Kaldisk dystoni kalles også spasmodisk torticollis sammentrekninger av en eller flere muskler i nakken. Muskler kan stramme øyeblikkelig og rykke hodet til siden, eller gradvis bli mer og mer begrenset, og la hodet vippe fremover, bakover eller mot en skulder. En person med tilstanden er ikke i stand til å bevege nakken tilbake til riktig justering uten alvorlig ubehag. Det er vanlig at en person lider av hodepine og kroniske smerter som utstråler gjennom skuldre og armer. Noen opplever armskjelv, kvalme og tretthet også.

En person kan skaffe spasmodisk torticollis i alle aldre, og de eksakte årsakene er ofte vanskelig å identifisere. Medfødt tortikollis er vanligvis et resultat av en nakkeskader som oppstår i livmoren eller under fødselen. Senere i livet kan en person oppleve direkte traumer, alvorlig infeksjon eller bivirkninger fra visse antidepressiva eller antipsykotiske legemidler. Noen mennesker med tilstanden har vist seg å ha unormalt høye nivåer av giftstoffer i blodet, for eksempel karbonmonoksid og bly. I tillegg kan en svulst i hjernen eller ryggraden føre til torticollis hvis den komprimerer viktige nerver i området.

Spasmodisk torticollis kan vanligvis diagnostiseres etter en nøye fysisk undersøkelse. En lege kan gjennomføre blodprøver for å sjekke for giftstoffer og infeksjoner. En datastyrt tomografi skanning kan utføres for å lete etter tegn på traumer eller mulige svulster. Muskelavslappende midler, antibiotika og smertestillende er ofte alt som trengs for å lindre symptomene. En lege kan bestemme seg for å administrere en botulinumtoksininjeksjon for effektivt å lamme den berørte muskelen og forhindre fremtidige sammentrekninger.

Kirurgi kan være nødvendig hvis en malign tumor er funnet. Et team av dyktige kirurger kan trekke ut svulsten, som pleier å umiddelbart avlaste press på nerver og muskler. Oppfølging av kjemoterapi og strålingsbehandlinger kan være nødvendig hvis kreft kommer tilbake eller begynner å spre seg. Etter en hvilken som helst type behandling for spasmodisk torticollis, bør en pasient planlegge regelmessige kontroller hos sin lege for å overvåke helseproblemer.