Hva er spinalbetennelse?

Spinal inflammasjon er et begrep som refererer til ulike nevrologiske forhold som forårsaker at en person lider av ryggsmerter. Spinal inflammatoriske lidelser stopper hjernen fra å kommunisere med kroppen under punktet av betennelsen. Disse forholdene, som kan påvirke mennesker i alle aldre, kan oppstå på grunn av en virusinfeksjon eller være relatert til en autoimmun sykdom. Behandling for denne betennelsen innebærer vanligvis hvile og medisinering.

En av de mest utbredte spinal-inflammatoriske sykdommene er ankyloserende spondylitt, som er en type leddgikt som påvirker ryggraden. Ankyloserende spondylitt medfører betennelse i leddbånd og sener som forbinder benet. Denne typen betennelse fører til at vevet slår seg ned og forårsaker at et nytt bein vokser. Denne prosessen med ny beinvekst hindrer bevegelse og kan forårsake fusjon mellom bein.

En annen type spinalbetennelse er akutt tverr myelitt, som forhindrer at nervepulser blir sendt til ryggmargen. Akutt tverr myelitt påvirker også områder rundt ryggmargen, spesielt thoraxområdet. Denne spinal inflammatoriske sykdommen er forårsaket av immunsystemet tenker at kroppens vev er fremmed stoff, noe som resulterer i at kroppen angriper sitt eget vev. Denne tilstanden kan oppstå under multippel sklerose og bakterielle infeksjoner, inkludert syfilis og tuberkulose.

Spinal inflammatoriske lidelser kan også være et resultat av andre forhold, inkludert araknoiditt, diskitt og osteoporose. Arachnoiditt er en infeksjon av membranene grenser til ryggraden. Diskitt er en infeksjon i området mellom vertebrae, og osteoporose er den gradvise nedgangen i bein tetthet.

Diagnose av ryggradsinflammasjon inkluderer en fysisk undersøkelse. Blodprøver kan også bidra til å identifisere inflammatoriske sykdommer. Magnetic resonance imaging og røntgenstråler kan gi visuelt bevis på beinvekst og endringer i ryggraden. I noen tilfeller, for eksempel ankyloserende spondylitt, kan genetisk testing bekrefte spinalbetennelse.

Foruten ryggsmerter, som vanligvis er mer alvorlige om natten, kan symptomer på ryggradsbetennelse forårsake frysninger, feber og utmattelse. Også, en person med en spinal inflammatorisk lidelse kan oppleve et behov for å urinere oftere eller kan til og med miste blæren kontroll helt. Andre symptomer kan være svakhet i lemmer og spasmer som kan føre til lammelse.

Behandling av spinalbetennelse avhenger av opprinnelsen. I tilfeller av infeksjoner, kan antibiotika og avslapping være nødvendig. I tilfeller av autoimmune lidelser kan antiinflammatorisk medisinering og muskelavslappende midler hjelpe til med smerte. Andre behandlingsmetoder inkluderer plasma-transfusjon og fysioterapi. I noen tilfeller kan det være nødvendig med kirurgi for å ta ut benete vekst for å lette presset. I alvorlige tilfeller kan mekanisk ventilasjon hjelpe med å puste.