Hva er squamous dysplasi?

Plamedysplasia, også kjent som cervikal dysplasi, er den unormale utviklingen av cellene som strekker livmorhalsen. Betraktes som en forstadig tilstand, kan skjolddysplasi utløses av en rekke faktorer. Behandlingen er avhengig av graden av dysplasi og kan involvere enten ødeleggelse eller fjerning av det berørte vevet. Prognose forbundet med cervikal dysplasi er avhengig av en rettidig diagnose og passende behandling. Hvis venstre ignoreres, kan squamous dysplasi utvikle seg til livmorhalskreft.

Cervikal dysplasi er oftest forårsaket av tilstedeværelsen av den seksuelt overførbare infeksjon som kalles humant papillomavirus (HPV). Vanligvis er en kvinnes immunsystem i stand til å nøytralisere viruset og forhindre infeksjonen i å utvikle seg. Hos noen kvinner kan forekomsten av HPV påvirke utviklingen av livmorhalskreftene negativt, noe som fører til dysplasi, og til slutt livmorhalskreft. Kombinasjonscellekarcinomer anses å være den vanligste formen for livmorhalskreft som skyldes tilstedeværelsen av HPV.

Kvinner som utvikler squamous dysplasi kan forbli asymptomatiske, noe som betyr at de ikke opplever noen symptomer i det hele tatt. For noen kvinner kan forekomsten av forstadierceller fremkalle unormal vaginal blødning, bekken ubehag eller vaginal utslipp som er vannaktig eller blodig med en dårlig lukt. Unormale livmorhalsceller som ikke produserer symptomer, oppdages vanligvis under en vanlig Pap smear.

Når unormale squamousceller oppdages, utføres ytterligere testing for å evaluere omfanget av celleutvikling. Personer kan gjennomgå en cervikal undersøkelse, kjent som en kolposkopi, som innebærer bruk av en colposcope for å evaluere tilstanden til livmorhalsen. Hvis unormaliteter oppdages, kan en biopsi utføres for å fjerne en prøve av de unormale cellene og det omkringliggende cervicale vevet for videre laboratorieanalyse. Biopsien kan utføres som enten en punch- eller kegleprosedyre, hvilket nødvendiggjør henholdsvis den sirkulære eller kegleformede utskjæring av cervikalvev.

Etter at en kreftbestemmelse har blitt gjort, kan ytterligere testing utføres for å bestemme tilstanden til tilstanden. En fysisk undersøkelse av blære og endetarm kan også utføres, samt avbildningstesting, inkludert magnetisk resonansbilleddannelse (MRT) og datastyrt tomografi (CT) skanning, for å vurdere om kreften har metastasert eller spredt seg til omgivende vev eller organer . Hvis kreft forblir noninvasive og begrenset til livmorhalsen, kan det gis en plassering av enten null eller en. Stadier to og tre gis når kreften har spredt seg til livmor og brystvegg. En plassering på fire er tildelt de kreftene som er invasive og har metastasert til omgivende organer, for eksempel blæren eller lungene.

Kankere er fast bestemt på å være noninvasive og begrenset til livmorhalsen, kan behandles med en rekke prosedyrer. Under en loop-elektrokirurgisk ekskisjonsprosedyre (LEEP) ledes en elektrisk strøm gjennom en ledningsløyfe som benyttes som en kniv for å akseptere kreftceller fra den cervicale åpningen. Kreftceller kan fryses og elimineres under en prosedyre kjent som kryokirurgi. Ytterligere prosedyrer inkluderer bruk av konisering, som er konisk formet fjerning av ondartede celler med en skalpell og laseroperasjon for å eliminere kreftceller.

Invasiv kreft som påvirker de dypeste lagene i livmorhalsen, kan nødvendiggjøre en hysterektomi. Betraktet som en stor operasjon, er en hysterektomi som krever fjerning av uterus og livmoderhals kjent som en enkel hysterektomi, mens den ekstra fjerning av en del av skjeden og omgivende vev kalles for en radikal hysterektomi. Kvinner som gjennomgår en hysterektomi kan også kreve administrasjon av stråle- og kjemoterapi for å eliminere eventuelle resterende kreftceller. Strålebehandling utnytter høydrevne, finfokuserte bjelker av energi til å målrette og utrydde ondartede celler og kan utløse bivirkninger som inkluderer tretthet og betennelse på administrasjonsstedet. Kjemoterapi involverer oral eller intravenøs administrering av anti-kreft medisiner og kan indusere kvalme, oppkast og tretthet.

Personer som gjennomgår behandling for invasiv livmorhalskreft blir følgelig ufruktbar. Kvinner som er diagnostisert med livmoderhalskreft i tidlig stadium, kan gjennomgå en radikal trakelektomi, som er fjerning av livmorhalsen og umiddelbar lymfatisk vev for å forhindre infertilitet. De som gjennomgår en radikal trakelektomi og senere blir gravid, må overvåkes tett på grunn av økt risiko for abort. Faktorer som kan øke en kvinnes risiko for å utvikle squamous dysplasi inkluderer flere seksuelle partnere, røyking og kompromittert immunitet.