Hva er stadium 4a halskreft?

Stage 4a halskreft er en stor invasiv tumor som kan ha spredt seg til en nærliggende lymfeknute, men har ikke metastasert eller utviklet seg til fjerne steder. Dette er en alvorlig diagnose og kan kreve kirurgi, kjemoterapi og stråling for å takle svulsten og forhindre spredning. Overlevelsesratene kan avhenge av saksforholdene, den eksakte typen svulst involvert og pasientens generelle helsenivå. Noen pasienter kan gjøre det bra med rask intervensjon og behandling, mens andre pasienter kan kvele på grunn av eksisterende forhold eller uvanlig aggressive svulster.

Svelgcancer kan løpe fra stadium ett til fire, med fase fire fordelt på tre ytterligere kategorier. Fase ett er minst alvorlig, med en svært lokalisert svulst og ingen innbrudd på nabostrukturer i halsen. Den mest alvorlige er stadium 4c, hvor kreften allerede har spredt seg gjennom halsen, inn i nabostrukturer, og inn i ytre områder av kroppen. Pasienter på dette avanserte stadium av kreft kan ha svært lave overlevelsesrate.

For å få en diagnose av stadium 4a halskreft, kan en lege be om en biopsi av vev fra svulsten, sammen med noen medisinske bildestudier av hodet og nakken. Disse kan kreve bruk av spormaterialer eller kontrast for å markere strukturer av særlig interesse. Testresultatene kan nøye vurderes for å gi så mye informasjon som mulig om kreften, inkludert de involverte strukturene og omfanget av spredning.

I en pasient med stadium 4a halskreft, vil en patolog kunne finne bevis på at svulsten er invaderende naboland vev, som viser tydelig bevis for aggressiv vekst. Det kan ha spredt seg til en enkelt lymfeknute som ligger på samme side av halsen som den første kreften, men den har ikke vokst inn i noen ekstra lymfeknuter. Tegn på kreft kan heller ikke finnes andre steder i kroppen. Stage 4b ​​kreft viser bevis for mer aggressiv spredning i lymfeknuter, men ingen fjern metastase som sett på stadium 4c.

En onkolog kan overvåke behandling for en pasient med stadium 4a halskreft. Legen kan diskutere behandlingsmuligheter, inkludert de som kan være tilgjengelige ved henvisning til et annet medisinsk anlegg. Pasienter kan be om informasjon om utfall og suksessrate ved ulike behandlinger, selv om det er viktig å være klar over at det kan være vanskelig å forutsi hvor godt en enkelt pasient vil reagere på kreftbehandling. Støtte grupper kan ha mer informasjon å tilby sammen med tips og triks for å hjelpe folk under terapi og gjenoppretting.