Hva er sulfadiazin?

Sulfadiazin er en antibiotisk medisin, også kalt et sulfonamid antibiotikum. Det er klassifisert som et sulfa-stoff. Legene foreskriver det for å behandle bakterielle infeksjoner, for eksempel urinveisinfeksjoner. Sulfadiazin hemmer veksten og spredningen av bakterier, men det vil ikke virke for virusinfeksjoner, for eksempel forkjølelse eller influensa.

Dette legemidlet tas oralt i form av en tablett. Pasienter bør drikke et fullt glass vann når de tar en dose. I tillegg kan forbruker ekstra vann i løpet av dagen bidra til å forhindre noen bivirkninger. Dette legemidlet bør tas uten mat også.

Sulfadiazin blir typisk tatt tre til seks ganger daglig. Pasienter bør plassere doseringen med jevne mellomrom, anbefalt av legen. De bør ta hver dose på samme tid hver dag for å opprettholde konstante nivåer av antibiotika i kroppene deres. Selv om man føler seg bedre og infeksjonen avtar, må man fullføre hele medisinering.

Pasienter kan oppleve noen bivirkninger. Tretthet, mild svimmelhet og hodepine kan oppstå. Pasienter kan også merke økt følsomhet mot sollys. Solkrem og beskyttelses klær anbefales vanligvis. De kan også oppleve kvalme, oppkast og diaré samt tap av matlyst.

Sulfadiazin kan forårsake mer alvorlige bivirkninger som krever akutt medisinsk hjelp. Tegn på en mulig allergisk reaksjon kan omfatte pustevansker, lukking av halsen og ansikts hevelse. Det kan også føre til besvimelse og elveblest.

Andre alvorlige bivirkninger kan inkludere blodig, smertefull eller vanskelig urinering samt magekramper og vannet diaré. Noen pasienter kan legge merke til en ringing i ørene, uvanlig tretthet, og gulsott, som er guling av hud og øyne. Chillinger, ondt i halsen og uvanlig blåmerker kan også forekomme.

Ikke alle pasienter er gode kandidater for denne antibiotika medisinen. Personer som har hatt nyresykdom, leversykdom eller astma, kan ikke bruke den. Blodproblemer, som aplastisk anemi samt enzymproblemer, kan forhindre at en person tar det også.

Kvinner som er gravide eller ammer, bør ikke bruke dette sulfa-legemidlet uten legens godkjenning. Det er ukjent om stoffet kan forårsake fosterskader eller skade et ammende barn. I tillegg bør det aldri gis til barn som er yngre enn to år.

Før du tar sulfadiazin, bør pasientene avsløre alle andre kosttilskudd og medisiner de tar. Det kan interagere med rusmidler som fenytoin, warfarin og oral diabetes medisiner. Syklosporin, metotreksat og tolbutamid kan også interagere med sulfadiazin.