Hva er sydenhams chorea?

Sydenhams chorea er en komplikasjon som kan oppstå med strep hals hvis denne sykdommen utvikler seg til akutt revmatisk feber (ARF). Det er ikke en veldig vanlig sykdom i de fleste utviklede land fordi det er tilgang til diagnostiske verktøy og antibiotika for å behandle strep i sine tidlige stadier. Hvor disse ikke er tilgjengelige eller når strep-diagnosen er savnet, kan ca. 20% av ARF-tilfeller utvikle denne komplikasjonen av revmatisk feber. Denne sykdommen er signifikant, forårsaker plutselige muskelbevegelser som kan være voldelige og dramatiske endringer i humør, kognisjon eller oppførsel. Det er behandling, og mange mennesker med denne tilstanden gjenopprettes fullt ut med riktig medisinsk hjelp.

Tilstedeværelsen av strepbakterier antas å få kroppen til å produsere en autoimmun respons som begynner å påvirke noen form for sunn funksjon negativt. Betennelse i enkelte deler av hjernen og på andre områder kan resultere, og dette er parret med høyere enn normal produksjon av visse antigener. Mens total årsak til Sydenhams chorea ikke er helt forstått, er det sikkert at kroppens respons på strep-bakterier har en tendens til å være medisinsk negativ, noe som kan føre til symptomene forbundet med denne tilstanden.

De første symptomene på Sydenhams chorea forekommer vanligvis etter at visse manifestasjoner av akutt revmatisk feber er tilstede. Disse er feber, betennelse i hjertet, felles hevelse og smerte, utslett og hevelse eller noder som utvikler seg rundt noen av leddene. ARF-symptomer forekommer i gjennomsnitt to måneder etter forekomst av strep hals, men noen ganger kan det ta mye lengre tid for disse symptomene å utvikle seg.

Når Sydenhams chorea utvikler seg som en komplikasjon av ARF, er det mange symptomer som kan indikere det. Som nevnt, kan plutselige voldelige bevegelser, ofte kalt koreiske bevegelser, forekomme. Ulike områder av kroppen kan ha problemer med å bevege seg jevnt, og folk kan virke altfor klumpete, eller de kan ha problemer med å utføre gode motoroppgaver som å skrive. Noen ganger vises ansiktsgrimmering eller bevegelser, og disse kan være mest aktive når folk er våken og opphisset.

Ting som tale kan også påvirkes, og stemning og kognisjon er definitivt påvirket. Folk kan ha utbrudd av følelser, være vanskelige å trøste, har det vanskelig å konsentrere seg, være hyperaktiv, eller vise hyppig forvirring. Det kan forekomme regresjon i modenhet, mest kjent når denne sykdommen påvirker barn og tenåringer. Noen mennesker opplever også psykotiske episoder når de har Sydenhams chorea.

Det er to behandlingsmetoder for å håndtere disse symptomene. Den første er å få strepinfeksjonen fjernet med antibiotika, men dette kan ikke føre til at chorea symptomer forsvinner med en gang. Spesielt for å tåle bevegelsesforstyrrelser, anbefales ofte antikonvulsiva midler, som valproinsyre (Depakote®). Da antibiotika kjemper strep og kroppen gjenoppretter, fortsetter fortsatt medisinering generelt.

Mens de mer åpenbare tegn på Sydenhams chorea vanligvis blir kurert i noen måneder, har noen mennesker tilbake sykdommen noen år senere, noe som ikke er vanlig. Leger talsmann for å hindre ARF ved å ta hensyn til sykdommer som kan være strep hals. Strep hals trenger tidlig behandling for å unngå progresjon til ARF.