Hva er synovitt av kneet?

Knutens synovitt er en betennelse i knæleddet, noe som fører til smerte og stivhet. Det er resultatet av en opphopning av synovialfluid, som normalt smører leddet og holder det glatt. Traumer eller leddgikt er vanligvis årsakene og det finnes behandlinger tilgjengelig. Den beste behandlingen avhenger av sakens spesifikasjoner, og det er vanligvis lettere å behandle når det blir tatt tidlig.

Ved knutenes synovitt begynner pasientens kneledd å svulme som følge av trykk som er opprettet av overdreven synovialvæske. Fôrforbindelsen utvikler en inflammatorisk respons, og pasienten vil legge merke til smerte, stivhet og poppinglyd når man prøver å flytte fugen. Noen ganger blir leddet så vondt at det er nesten umulig å bøye seg. Denne tilstanden er mer vanlig hos idrettsutøvere, da de legger mye stress på knærne, men det kan også skje for pasienter med leddgikt og pasienter som gjenoppretter fra knæroperasjoner.

Knæret kan være ømt på palpasjon og føles vanligvis varmt. En lege som mistenker knesynovitt kan tegne en væskeprøve for å se etter tegn på betennelse som mange hvite blodlegemer. Medisinsk bildebehandling av leddet kan også være nyttig. Umiddelbar behandling er hvile, is, kompresjon og høyde for å se om det er mulig å undertrykke betennelsen og gjenopprette normal fellesfunksjon. Hvis dette ser ut til å fungere, kan pasienten gradvis gjenoppta normale aktiviteter for å bygge opp styrke i kneet.

Pasienter som ikke svarer på konservativ behandling, kan trenge steroide injeksjoner i kneet for å redusere hevelsen som er forbundet med synovitt i kneet. Disse vil redusere smerte og øke komforten, slik at pasienten kan begynne å utøve fysisk terapi for å styrke leddet igjen. I alvorlige tilfeller kan den anbefalte behandlingen være en kneskifteoperasjon, som kan være helt eller delvis. Denne operasjonen krever en sakkyndig kirurg og en lang gjenoppretting for å la pasientens knel heles helt før han går tilbake til vanlige aktivitetsnivåer.

En pasient med kronisk synovitt i kneet eller gjentatte blusser er i økt risiko for permanent skade og behovet for knærutskifting. Hvis en pasient holder tilbake til legen for behandling, kan dette være et tegn på at pasienten trenger fysioterapi, lengre hvileperiode eller radikale livsstilsendringer, inkludert karrierebytte eller hobby for å redusere stress på leddet.