Hva er systemisk sirkulasjon?

Systemisk sirkulasjon er en del av kardiovaskulærsystemet i mange komplekse organismer, inkludert mennesker. Det er ansvarlig for å transportere oksygenert blod fra hjertet til resten av kroppen og det deoksygenerte blodet fra resten av kroppen tilbake til hjertet. I lungesirkulasjonen flyttes dette deoksygenerte blodet fra hjertet til lungene, der det er oksygenisert før det blir returnert til hjertet. Disse to hovedkomponentene i kardiovaskulærsystemet er ansvarlige for å gi hele kroppen oksygen og viktige næringsstoffer som gjennomføres gjennom blodet. Blod fra det systemiske sirkulasjonssystemet passerer også gjennom nyrene, hvor avfall blir filtrert fra blodet.

En rekke forskjellige typer blodkar kjent som arterier, arterioler, kapillærer, vener og koronarbeholdere er alle involvert i systemisk sirkulasjon. Blod blir først pumpet fra hjertets venstre hjerte til en stor arterie kalt aorta. Aorta grener deretter til mange andre store arterier som leverer blod til cellene i delene av både øvre og nedre kropp. Store arterier fortsetter å forgrene seg til mindre arterier kalt arterioler. Disse mange forgreningsarteriolene avsluttes til slutt i kapillærene.

Kapillærene er de minste og mest av blodkarene i systemisk sirkulasjon og er mest involvert i prosessen med å faktisk levere blod til cellene som trenger det. Kapillærer danner en forgrenet, nettlignende struktur kjent som en “kapillær seng” i et gitt vevområde. Disse kapillærsenger er ansvarlige for å holde organene godt forsynt med oksygen og næringsstoffer og for å samle avfall fra nærliggende vev. De brede dispergerte kapillærsengene til slutt kombinerer i sine ender og utvider seg til venules, slik at blodet kan strømme fra kapillærene til venene.

Blodet fra venene er oksygenutarmet, og det bærer en rekke cellulære avfallsprodukter. Dette blodet føres tilbake til hjertet, og avsluttes systemisk sirkulasjon. Blodet blir så flyttet til lungene for oksygenering gjennom lungesirkulasjonen, slik at den igjen kan brukes til systemisk sirkulasjon.

Hjertet i seg selv må også motta en konstant tilførsel av oksygen og næringsstoffer fra det systemiske sirkulasjonssystemet for å fungere. Det mottar ikke disse gjennom prosessen med å forsyne resten av kroppen med blod, men. En tydelig del av det systemiske sirkulasjonssystemet kjent som koronar sirkulasjon er ansvarlig for å gi hjertet et jevnt tilførsel av blod. Koronar sirkulasjon fremstår som en liten sløyfe i systemisk sirkulasjon som bare bærer blod fra hjertet tilbake til hjertet.