Hva er tretthet i morgen?

Morgenmasse er et uvanlig lavt energinivå om morgenen. Personer med tretthet i morgen er ikke nødvendigvis døsige eller slitne, og søvn vil ikke hjelpe dem til å føle seg bedre. De kan våkne opp følelsen trøtt, eller utvikle seg raskt tretthet om morgenen. Siden energinivåene vanligvis er høye når folk våkner, kan tretthet i morgen være en grunn til bekymring. Det er flere grunner for at folk utvikler tretthet om morgenen, og disse kan vurderes under en medisinsk evaluering.

En vanlig årsak er uordnet søvn. Personer med søvnforstyrrelser som apné og søvnløshet kan være utmattet om morgenen, som kan folk skifte jobb eller forandre sine sovplaner. En annen årsak kan være depresjon, i så fall kan energinivåene forbli lave hele dagen. Tretthet hos personer med depresjon kan ledsages av generelt deprimerte følelser og ulykkelighet.

Kroniske lidelser, inkludert lavt blodtrykk, skjoldbruskkjertelproblemer, anemi, fibromyalgi og kronisk tretthetssyndrom, er også forbundet med morgendrømning. I tillegg kan visse medisiner dekke folk ut, og kreftbehandling er en vanlig årsak til tretthet, for eksempel. En differensialdiagnose og evaluering kan brukes til å avgjøre om en pasient har et underliggende medisinsk problem. Pasienter med kjente medisinske tilstander som oppdager en endring i status som den plutselige utviklingen av tretthet, kan vurdere omvurdering for å se om noe om tilstanden har endret seg.

Noen årsaker til tretthet i morgen kan behandles, løse lave energinivåer om morgenen og hjelpe pasienter til å gjenoppta normale aktivitetsnivåer. Andre kan ikke behandles, men kan administreres med medisinsk behandling. Budsjettering av energiforbruk kan være nyttig for pasienter, som kan ha hjelp i perioder med høy tretthet. For eksempel kan foreldre til små barn som har problemer med å hjelpe barna sine om morgenen få hjelp fra en partner eller barnepasser.

Plutselige endringer i energinivåer når som helst på dagen kan være en indikator på et utviklende medisinsk problem. Alle har sporadiske dager, men hvis tretthet og andre symptomer vedvarer i flere dager, blir verre, eller blir ledsaget av symptomer som å føle seg fuzzyheaded, søvnig eller ubalansert, kan pasienten ha et alvorlig medisinsk problem. Evaluering av en pasient fullt ut for alle mulige årsaker kan ta flere uker, og kan omfatte omfattende diagnostisk testing, inkludert medisinsk bildebehandling, inntak av blodprøver og gjennomføring av pasientintervjuer for å lære mer om pasientens livsstil, vanlig energinivå og potensielle risikofaktorer for sykdom.