Hva stikker gips?

I Storbritannia og mange tidligere kolonier, brukes termen “stikkgips” for å referere til et klebende bandasje. Noen kaller det også et Elastoplast, etter et populært britisk merke. Den regionale slangterminen har blitt kjent gjennom mange populære bøker fra disse nasjonene, og mange mennesker gjenkjenner hva det betyr fra konteksten. I USA og Canada er en klebende bandasje bedre kjent som en Band-Aid, takket være et godt annonsert varemerket av bandasje produsert av Johnson og Johnson.

Det er tre hovedkomponenter til en fast gips. Den første er et lag med bandasje på utsiden. Under båndet er en liten non-stick pute designet for å være orientert over et åpent sår eller brenne, og en klebrig sammensetning spredes på det omkringliggende bandasjebåndet slik at bandasjen vil holde seg fast. Noen produsenter gjør bandasje tape som sterkt ligner gips, og gipset kan også sies å være “pleistered” over et sår for å dekke det.

Den grunnleggende utformingen av gipset ble utviklet i begynnelsen av det tjuende århundre. Det representerte en betydelig forbedring over tungvint gaze og bandasje. Det er også svært praktisk, siden det er klart for bruk, og det eneste en forbruker trenger å gjøre er å velge riktig størrelse.

Typen av bandasje-tape som brukes varierer mye, selv om det klebrige materialet og ikke-pinnehyllen er vanligvis i det vesentlige det samme på hvilken som helst modell av klebende gips. Noen er laget med tekstilbånd som bøyer og bøyer seg med brukeren, men holder ikke godt på vann og elementene. Andre bruker et lag med plast med hull i hull som gjør det mulig å puste eller vanntett plast for folk som arbeider i våte forhold.

Størrelsen på et fast gips varierer også, fra ganske liten til veldig stor. Ulike former kan også brukes. Små runde plaster er for eksempel godt egnet til fingre og ledd, mens mye større firkantede eller rektangulære bandasjer brukes til å dekke større sår. Det er viktig å sørge for at nonstick-puten dekker hele såret, fordi det å få en fastbrent eller kuttet, kan være smertefull.

Generelt sett blir stikkplaster individuelt pakket for å ta vare på hygieneproblemer. Når en er nødvendig, åpnes pakken slik at gipset kan påføres. En antibiotisk salve eller krem ​​kan også brukes for å forhindre infeksjon. Noen merker behandler selv sine non-stick pads med antibiotika, for å spare forbrukerne det ekstra trinnet.